Cégkivonat formák, elektronikus vagy közhiteles?

Cégkivonat formák, elektronikus vagy közhiteles?Ha valaki először igényel cégkivonatot, akkor az egyik leggyakoribb kérdés az szokott lenni, hogy melyik változatra van szükség, hiteles vagy közhiteles cégkivonatra.

A legegyszerűbb válasz az a kérdésre, hogy arra, amelyiket a felhasználás helye előírja. Ez persze ebben a formában sok esetben nem segítség, lássuk a különbségeket a dokumentum típusok között.

Ahogy a nevük is mutatja, a két változat között a hitelesítés formája a különbség (az adatok, információk ugyanazok lesznek mindkét változatban), azonban ez magával von még egy dolgot is, mégpedig a dokumentum formáját. Hiteles cégkivonatot igényelhetsz elektronikus formában is, közhiteleset azonban kizárólag papír alapon. Emiatt a felhasználási forma is segítségedre lehet a választásban.

Ha elektronikusan kell benyújtani pl. egy pályázatot és a hozzá tartozó dokumentumokat, akkor biztosan nem kell közhiteles cégkivonatot igényelned, ugyanis az nem létezik elektronikus formában. Fordítva már nem ilyen egyszerű a helyzet, ugyanis papír alapú dokumentum lehet mindkét változat. Ilyenkor, ha nincs előírva a cégkivonat típus, és nem tudod megkérdezni, hogy melyikre van szükség, akkor igényelj közhiteles cégkivonatot. Ez a magasabb hitelesítési szint, és mindenhol el kell, hogy fogadják, akkor is, ha csak hiteles változatra van szükség.