Nagyon fontos a cégkivonat érvényességi ideje

Egyre több helyen csökken a cégkivonat elfogadási idejeEgy cégkivonat érvényességi ideje 30 napig tart, ami azt jelenti, hogy a kiállítást követő 30 napban fogadják el a dokumentumot. De mi az oka a viszonylag rövid érvényességi időnek?

Ha cégvezetői szemmel nézzük, akkor úgy tűnhet, hogy a rövid érvényességnek az oka, hogy minél előbb lejárjon az igényelt dokumentum, és utána fizetni kelljen egy új cégkivonatért, ha szükség van rá. Érdemes azonban a másik oldalt is megvizsgálni, mert akkor láthatjuk a 30 napos érvényesség okát.

A cégkivonat ugyebár az éppen hatályos információkat tartalmazza egy vállalkozásról. Minél több idő telik el a cégkivonat kiállítása után, annál nagyobb az esélye vannak, hogy a dokumentumban már nem a valós információk szerepelnek. Valószínűleg a cég neve, formája, székhelye stb. nem fog megváltozni a cégkivonat igénylését követően, vannak azonban olyan információk is, melyek egyik napról a másikra jelentkezhetnek, és jelentősen befolyásolják a cég megítélését, helyzetét.

Ilyen információk pl., ha egy cég felszámolás vagy csődeljárás alá kerül, vagy ha büntetőjogi intézkedés folyik ellene. Ha a cégkivonat érvényesség ideje alatt ezek valamelyike előfordul egy vállalkozásnál, akkor nem árt, ha minél rövidebb ez az érvényességi idő. Hasonló a helyzet a cég képviseletére jogosult személyekkel is. Ha megváltozik a képviseletre jogosultak listája, akkor arról nem árt minél hamarabb tájékozódni, nehogy olyan valaki írjon alá pl. egy szerződést, akinek erre már nincs is joga.